Skip to main content

Våre 9 tips for vårpleie av plenen

Når våren nærmer seg, er det på tide å forberede hagen for den kommende veksten og de varmere dagene. Vi har noen enkle råd for vårpleie av plenen som vil bidra til å sikre at plenen din er i optimal tilstand når gresset begynner å spire igjen. La oss se nærmere på våre viktige tips for å opprettholde en sunn og livlig plen gjennom sesongen.

Vårpleie av plenen - 9 essensielle steg

1. Definer dine mål og følg dem nøye

Før du starter arbeidet, er det viktig å tenke gjennom hva du ønsker å oppnå med plenen din denne sesongen. Dette vil påvirke strategien for vårpleien du velger. Skal plenen være et lekeområde for barna? Eller ønsker du en vakker og velstelt plen som fremhever hagens estetikk?

Har du et aktivt lekeområde, kan det være nødvendig å etterså noen områder. På den annen side, hvis målet er en perfekt plen, kan det være lurt å velge en saktevirkende gjødsel. Dette vil resultere i en jevnere vekst og utseende.

2. Rydd opp i hagen og fjern overflødig materiale

En viktig del av vårpleien er å fjerne løv og annet rusk som har samlet seg i hagen gjennom vinteren. Dette bidrar til å forhindre mugg og andre problemer. Bruk en løv- og gressoppsamler for å gjøre denne jobben effektivt. Hvis det er grener som henger løst eller har falt ned fra trærne, kan en motorsag være nyttig for å kutte dem ned.

3. Gi plenen pustepause

Bruk en plenrulle for å jevne ut ujevnheter som har dannet seg på grunn av frost og tining. Deretter kan du lufte plenen med en gaffel eller en plenlufter for å forbedre jordstrukturen.

Lufting skaper et oksygenrikt miljø som er gunstig for rotutviklingen til gresset. Det øker også vanninntrengningen i jorden, noe som er spesielt viktig på dette stadiet av sesongen. Vær imidlertid oppmerksom på timingen. Luftingen bør utføres når gresset begynner å vokse aktivt, ikke for tidlig på våren.

Du kan også benytte anledningen til å så områder på plenen som har blitt tynne eller ujevne.

4. Klipp på rett tidspunkt

Det er viktig å vente med å klippe plenen til gresset er aktivt i vekst. Det å klippe for tidlig kan skade gresset og hindre sunn vekst. Vent til gresset når en høyde på mellom 5 og 7 cm før du gir det sesongens første klipp.

Samme prinsipp gjelder hvis du skal så nytt gress.

5. Hold klipperen skarp

Sørg for at knivene på gressklipperen er skarpe for å sikre rene kutt. Uansett hvilken type gressklipper du bruker, er det viktig å bytte eller slipe knivene jevnlig. For Automower® anbefales det å bytte knivene minst to ganger i året, spesielt i perioder med mye gressvekst.

6. Stimuler veksten med riktig gjødsel

En annen nøkkel til vårpleie av plenen er å bruke passende gjødsel som fremmer veksten i ditt område. Dette vil bidra til å akselerere veksten når sommeren nærmer seg. Hvis vinteren har vært spesielt kald, kan det hende at plenen trenger ekstra næring.

7. Bekjemp soppinfeksjoner

Hvis det oppstår soppsykdommer i plenen, kan det være lurt å legge et tynt lag med jord, kompost eller sand over plenen og så området på nytt. Dette vil bidra til å gjenopprette plenen til dens tidligere sunne tilstand.

8. Håndter ugresset smart

Ugress i plenen kan være irriterende, men det finnes ulike måter å takle det på. Hvis du ønsker en ugressfri plen, kan du fjerne ugresset manuelt. Alternativt kan regelmessig klipping med en robotgressklipper bidra til å forhindre ugressvekst og fremme sunn gressvekst.

9. Skap skarpe kanter

For en ekstra fin finish på plenen, sørg for å trimme kantene jevnlig. Dette kan gjøres enkelt med en kantklipper eller en batteridrevet gresstrimmer for større nøyaktighet.

Leave a Reply