Skip to main content

Hagekalender - Sjekkliste for hagearbeid

Planlegging og pleie av hagen er nødvendig gjennom hele året, men når er det egentlig best å gjøre de ulike oppgavene?

 1. Januar er tiden for å legge planer for året og å følge med på hvordan vinteren preger hagen. Er det mye snø må du kanskje hjelpe planter, busker og trær ved å lette litt på vekten fra snøen. Hva drømmer du om? Hvis det er en vedlikeholdsfri plen er det kanskje på tide å vurdere en robotgressklipper.
 2. Februar markerer begynnelsen av hagens oppvåkning. Vedlikehold av gressklipperen og beskyttelse av sensitive planter mot vårsolen er blant de viktigste oppgavene.
 3. I mars er det tid for å fjerne mose fra plenen og begynne gjødsling. Beskjæring av trær og hekker er også en passende oppgave for denne måneden.
 4. I april er det på tide å fjerne ugress og eventuelt så nytt gress der det er nødvendig. En grundig sjekk av hageredskaper og forberedelser til sesongen er også viktige oppgaver.
 5. Mai bringer med seg gressklipping og lufting av plenen for å opprettholde dens helse. Planting av nye trær og busker er også ideelt på dette tidspunktet.
 6. I juni er hagen i full blomst, og det er viktig å støtte opp høye stauder og fjerne visne blomster for å fremme ny vekst.
 7. Juli krever oppmerksomhet på vanning for å unngå at planter tørker ut i sommervarmen. Støtte opp frukttrær for å hindre at grener brekker under vekten av frukt er også nødvendig.
 8. I august er det tid for beskjæring av busker og trær, samt å så nytt gress hvis det er nødvendig. Dette er også en ideell tid for å forbedre jorden med kompost.
 9. September er en tid for gjødsling av plenen og planting av nye planter. Lufting av plenen bidrar til dens helse.
 10. Oktober markerer avslutningen av hagearbeidssesongen med siste klipping av plenen og opprydding av hagemøbler og potteplanter.
 11. November gir en siste sjanse til å utføre hagearbeid før vinteren, inkludert raking og forberedelser til vinterlagring av hageredskaper.
 12. Desember handler om å beskytte unge trær og planter mot gnagere og å sørge for riktig vanning av eviggrønne planter. Det er også en god tid for å lade opp batteriproduktene dine for den nye sesongen.

Leave a Reply